Hanne Van Assche - LUCKY / Udachny

€45,00
ISBN nummer: 9789464363159
Beschikbaarheid: Op voorraad (95)

In het verre oosten van Rusland ligt het mijnstadje Udachny. Het ligt in Jakoetië, een afgelegen regio die het grootste deel van het jaar in de ijzige greep van de winter is. Een bevroren wereld van dichte taiga en immense toendrazones en winterharde pijnbomen. Weinig mensen kiezen ervoor om hier te wonen, maar degenen die er wel wonen zijn trotse burgers. Jakoetië staat bekend als de schatkamer van Rusland. Het is een van de rijkste regio's ter wereld wat natuurlijke hulpbronnen betreft. Volgens de Siberische legende morste God ooit een zak met aardse schatten over dit deel van het land. Een dikke laag permafrost bedekt grote voorraden steenkool, gas, goud en - diamanten. De eerste ruwe diamant in Jakoetië werd ontdekt in 1949, waardoor de Sovjet-Unie een belangrijk diamantproducerend land werd. Geologen struinden het uitgestrekte gebied af op zoek naar dit kostbare mineraal.

In 1955 stuitten ze op een uitzonderlijk grote diamantafzetting. Sindsdien is Udachny uitgegroeid tot een van de grootste dagbouwmijnen met een diepte van 640 meter. Het Russische bedrijf Alrosa houdt toezicht op de mijnbouw. Destijds reisden arbeiders uit alle hoeken van de Sovjet-Unie en stichtten een kleine nederzetting in de buurt van de mijn. Dit was de basis van de stad Udachny, die nog steeds bestaat. Vandaag de dag zijn de 12.000 inwoners van deze stad nog steeds met elkaar verbonden via de mijn. Alrosa verwacht dat de productie van Udachny nog minstens 25 jaar zal duren en blijft het leven van de arbeiders vergemakkelijken.

Hoewel een vaste baan de enige motivatie lijkt om in deze monotown te wonen, vinden bewoners meer redenen om te blijven, vaak gerelateerd aan de sterke band die ze ervaren met de natuur en hun medeburgers. Geïsoleerd van de rest van Rusland voelt Удачный echt als een wereld op zich. De gastvrijheid en het optimisme van de inwoners verzachten het harde klimaat. Zij zijn het die het landschap van een bevroren en geïsoleerde wereld, gekenmerkt door buitengewone contrasten, veranderen in een levendige en kleurrijke gemeenschap.

Dit boek biedt een uniek kijkje in dit bijzondere diamantmijndorp in het verre oosten van Rusland, prachtig gedocumenteerd door Hanne Van Aasche met portretten van de lokale bevolking, waaronder jonge kinderen, moeders, gezinnen en vreemden op straat, sereen en verstild geportretteerd tussen de besneeuwde achtergronden en ouderwetse interieurs.

Bindwijze: Paperback
Maat: 300 x 245 mm
Gewicht: 660 gr
Taal: EN
Aantal pagina's: 144
ISBN: 9789464363159
0 sterren op basis van 0 beoordelingen