The Van Hoe Collection - Grammar of Textiles

€38,00
ISBN nummer: 9789464002027
Beschikbaarheid: Op voorraad (95)

The Van Hoe Collection - Grammar of Textiles toont een selectie van circa 80 studies en tekeningen van einde 19de eeuw tot 2000 uit de collectie van ontwerper, textilien en kunstenaar Marc Van Hoe. Een kleine selectie van de collectie wordt in 2020 tentoongesteld in Brussel (Horta Museum) en Riga (Litouwen).

“Met deze collectie probeer ik duidelijk te maken dat dit niet alleen ontwerpen zijn voor textiel, er is meer aan de hand: verbanden leggen naar ontwikkelingen op het gebied van kunst, cultuur, politiek is logisch en minstens even belangrijk. Mijn collectie wil vooral nieuwsgierigheid aanwakkeren bij het (leren) lezen van beeld.”

Marc Van Hoe

"... De man, of liever de kunstenaar, achter deze rijke collectie bestaande uit fragmenten, schetsen, tekeningen, uitvergrotingen voor stoffen en behangpapier, houdt zijn verzameling absoluut niet achter slot en grendel. Soms hangen de tekeningen gewoon met magneten aan de muur, zonder lijst en zonder glas. Hun huid komt in aanraking met de lucht en het licht, ze leven. Ze liggen niet geordend in laden. Enthousiast laat Van Hoe ze ontluiken, een term waarover het woordenboek zegt: de kelk openen, zich ontsluiten.

Want deze collectie gaat het gesprek aan. Marc Van Hoe, ontwerper van motieven en stoffen, treedt voortdurend in dialoog met de tekeningen die hij van een gewisse dood redde. Soms wordt de verzamelaar ook ontwerper. En laat hij zijn ontwerpen ontluiken, van de distel tot de dahlia. Achter de collectie, een tuin waarin motieven weelderig bloeien, vinden we de kunstenaars en ambachtslieden met wie Marc Van Hoe in gesprek gaat. Hij stileert en tekent planten niet langer, maar scant ze letterlijk in vooraleer hij ze gaat bewerken. Van calqueren naar scannen, van pixel naar pigment. Stilering heeft geen belang, als er maar passie in het spel is."

Benjamin Zurstrassen
Conservator Hortamuseum, Sint-Gillis, België.

Published by Hopper & Fuchs
Distributed by Stockmans Art Books

www.henryvandevelde.be
www.hortamuseum.be

Bindwijze: Hardcover
Maat: 210 x 280 mm
Gewicht: 1,3 kg
Taal: UK / NL / FR
Aantal pagina's: 144
ISBN: 9789464002027
0 sterren op basis van 0 beoordelingen