Paul Ibou - 1001 Owls

€25,00
ISBN nummer: 9789077207659
Beschikbaarheid: Op voorraad (77)

1001 Owls is een scrapbook met ruw ingescande schetsen, logo’s, kunstwerken, collages, sculpturen, covers, kerstkaarten en andere knipsels en hersenspinsels. Laat u verrassen, verleiden en inspireren door dit speels schetsboek.

DE UIL IN MIJN LEVEN
Als constructivistisch Multi-Artist & Designer - °1939

Toen ik als jong ontwerper werkzaam was bij Fotogravure De Schutter, studeerde ik iedere zaterdag van 1959 tot 1962 aan het Plantin Instituut voor Typografie, toenmalig genoemd ʻPlantijn Genootschapʼ. Dit Instituut was gevestigd in het beroemde Museum ʻPlantijn Moretusʼ te Antwerpen. Op mijn 23ste behaalde ik een ʻcum laudeʼ en een diploma als geaggregeerde in hogere drukkunst. Dit tussen oudere en meer ervaren technici. Tijdens die studies leerde ik van het bestaan van de Duitser Johannes Gutenberg, uitvinder van de drukkunst (anno 1440), bijna gelijktijdig met Christoffel Plantijn in Antwerpen. Gutenberg had een griffioen als merkteken - dit is een fabelachtige grijpvogel met het bovenlichaam van een adelaar, het onderlichaam van een leeuw, fel en wreed van aard, thans nog bekend als een heraldische figuur. Die griffioen inspireerde mij dusdanig dat ik eveneens een merkteken ontwierp (anno 1959), echter meer gebaseerd op de uil (uilenogen en bek, leeuwenstaart, poten en vleugels van de arend). Als vaderloze jongeman koos ik de uil als symbool die voor het volgende staat: ʻwijsheid, trouw, rechtvaardigheid, dag en nacht en … eenzaamheidʼ. Mijn pseudoniem I B O U is in feite een afkorting van ʻInventief Boek Ontwerper en Uitgeverʼ en dit klinkt zoals het Franse ʻHibouʼ (uil). Sinds de eerste dag dat ik als individueel zelfstandige mijn loopbaan aanving in 1962 als grafische vormgever en beeldend kunstenaar, gebruikte ik veelvuldig mijn eigen logo en nadien diverse vrije expressies van de uilenvormen, die op vrij eenvoudige manier uit te beelden waren voor grafische kunst, reclamekundige en kunstzinnige toepassingen. In 1970 ontwierp ik een speciaal uitgekapt kunstboek ʼ12 OWL VARIATIONSʼ. Hiermee verwierf ik in 1971 de ʻInternationale Boekenprijs Diano Marinaʼ in Italië. Diverse opdrachtgevers vroegen nadien naar covers van magazines, affiches en andere publicaties voorzien van een uil naar mijn ontwerp, waarna een bijna oneindig aantal objecten, beelden, tekeningen, en zo verder, werden ontwikkeld op basis van een gestileerde en gefantaseerde uil.

Paul Ibou

Paul Ibou speelt met cirkel en vierkant. Waarom zou hij niet spelen met de cirkel en het vierkant? Met alles moet men kunnen spelen. De cirkel en het vierkant zijn uiterst geschikt om de maat en het spel te betrekken. De maat, zo waardevol volgens Socrates. Spel en maat ... is er een betere prikkeling voor de werking van onze geest?

Michel Seuphor

"Signs ans symbols rule the world, not words nor laws."

Confucius

Bindwijze: Hardcover
Maat: 21 x 29,7 cm
Gewicht: 1,3 kg
Taal: NL, FR, EN
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789077207659
0 sterren op basis van 0 beoordelingen