Opera Out of the Box, 2009-2019, The Cahn Years at Opera Vlaanderen

€100,00
ISBN nummer: 9789077207666
Beschikbaarheid: Op voorraad (219)

OPERA OUT THE BOX 
2009-2019, The Cahn Years at Opera Vlaanderen

De baanbrekende Cahn jaren bij Opera Vlaanderen, nu in boekvorm.

Antwerpen 2008, de Vlaamse Opera. Aviel Cahn wordt aangesteld als de opvolger van Marc Clémeur. Hij is met zijn 33 bij de jongste opera-intendanten van Europa. Aanvankelijk is er enige argwaan rond zijn leeftijd, maar die wordt algauw gecounterd door het gerucht dat hij een magneet zou zijn voor internationaal fris talent en niet terugdeinst om zijn duidelijke visie door te drukken. Op de muur van de kantine komt een duidelijke boodschap te staan: "Wij zijn een operahuis, creatief & gepassioneerd, relevant & actueel. En we delen deze goesting met iedereen." Dit is de aanzet van een 720-pagina's tellend boek over de tien "Cahn Jaren" bij Opera Vlaanderen. Het resultaat van gedurfd en consistent out of the box thinking.

Het monumentale boek dat in een kunstige box huist - naar keuze met werk van Koen van den Broek, Kati Heck of Maurizio Cattelan en ToiletPaper - neemt de lezer mee langs een 70-tal operaproducties. De exclusieve fotokatern is ware eye candy. Maar toch is Opera out of the box meer dan een retrospectieve. Het geeft een inkijk in de keuken van het operahuis. Het laat zien hoe belangrijk de neus van de intendant is bij castings, hoe vruchtbaar de kruisbestuiving met andere kunstdisciplines kan zijn, én hoe gewaagd het is om met first timers als regisseur te werken. Het denken in cycli, of hoe geëngageerd opera wel kan zijn, hoe het operahuis communiceert, vervolledigen het plaatje.

"Het boeiende bij opera vind ik de wrijving tussen het verwachtingspatroon van het publiek en wat je uiteindelijk brengt. Toegegeven, ik ben soms graag een agent provocateur. Nooit vrijblijvend, altijd om tot nadenken te stemmen."


Aviel Cahn

Cahn zwengelde graag het debat aan, waarbij hij de controverse niet schuwde.
Op gezette tijden werd het publiek wakker geschud en kreeg het de ruimte om kritisch te blijven tegenover de producties en hun statements. Seizoensthema's verbonden bekende titels met weinig opgevoerde werken. Er waren geen heilige huisjes wat interpretatie betreft. Ook de bondgenoten in dit proces zijn niet de usual suspects. We zien hoe gerenommeerde kunstenaars, modeontwerpers, theaterregisseurs, filmmakers en acteurs vaak voor het eerst de arena van het operahuis binnentraden. Het leverde telkens verrassende invalshoeken op. Dankzij deze gangmakers vonden vaak nieuwe publieksgroepen voor het eerst hun weg naar de opera.

Het ergste commentaar dat je als medewerker van de intendant op een creatief voorstel kon krijgen, was: dat is saai. En dat is Opera out of the box allerminst. Het is een boek dat niet louter de operaliefhebber kan plezieren, maar ook boeiend is voor iedereen die avontuurlijk genoeg is om een bijzonder universum te verkennen.

Aan het boek werkten 16 auteurs en 10 interviewees mee uit binnen- en buitenland, waaronder recensenten, artistiek leiders, dramaturgen, kerkelijk leiders, theatermakers, librettisten, componisten en regisseurs. Van oscarwinnaar Christoph Waltz en duivels regisseur Peter Konwitschny, tot Bisschop Johan Bonny en cultuurpaus Jerry Aerts, van kunstminnaar Johan Thielemans tot Guy Joosten, ze komen allemaal aan het woord.

De rode draad doorheen het boek wordt gevormd door Aviel Cahns persoonlijke en openhartig verhaal van zijn 'Vlaams decennium'.

Opera out of the box is een viertalige uitgave van Stockmans Art Books
(NL-UK-FR-DE) www.stockmansartbooks.be

 

Omschrijving Hardcover
  4-talige versie NL / UK + DE / FR

Omvang
  720 pag. met foedraal:
  408 pag. tekst en beelden NL-UK
  200 pag. photo gallery
  112 pag. tekst FR-DE

Foedraal als cover in 3 verschillende kunstedities
  - Koen van den Broek
  - Kati Heck
  - Maurizio Cattelan & Pierpaolo Ferrari (ToiletPaper)

Formaat
  238 x 300 mm staand

Papier
  Munken Polar 120 gram / Arctic Volume White 150 gram / Munken Lynx 80 gram
  Munken POLAR 150 gram

Bedrukking
  Printed in full colour on Heidelberg LE-UV offset

Oplage
  2.000 ex.

Bindwijze: Hardcover
Maat: 238 x 300 mm
Gewicht: 3,85 kg
Taal: NL/UK + FR/DE
Aantal pagina's: 720
ISBN: 9789077207666
0 sterren op basis van 0 beoordelingen