Bart Stouten - Haydn, het Al en ik

€28,00
ISBN nummer: 9789464363562
Beschikbaarheid: Op voorraad (98)
Bart Stouten is een Belgische dichter en schrijver die een grote impact heeft gehad op de literaire scène van zijn land. Als radiopersoonlijkheid heeft hij de laatste tijd zijn focus verlegd naar het schrijven, en sindsdien is hij een productief auteur geworden van poëzie, essays en proza. Stoutens werk staat bekend om zijn diepe emoties, heldere taal en filosofische thema's die de complexiteit van de menselijke ervaring verkennen. Zijn poëzie is op grote schaal gepubliceerd in anthologieën en literaire tijdschriften en heeft lovende kritieken ontvangen voor het tot nadenken stemmende karakter ervan. Met zijn unieke stem en talent voor het vastleggen van de schoonheid en complexiteit van de menselijke conditie, is Bart Stouten een belangrijke kracht in de wereld van de Belgische literatuur.
 
Op een bepaald moment werd Bart door een organisatie uitgenodigd om zeven verzen te schrijven die geïnspireerd waren op Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze - een orkestwerk van Joseph Haydn. Bart schreef teksten met een eigentijds tintje, ongeveer 250 jaar na het origineel. In deze publicatie getiteld 'Haydn, het Al en Ik' deelt Bart Stouten deze teksten en zijn gevoelens over de wereld van vandaag.
 
Dankzij uitgever Bruno Devos kwam Bart Stouten in contact met de kunstenares Arpaïs Du Bois. Bart ontdekte dat haar persoonlijke en intieme, poëtische en speelse, reflectieve en verstilde kunstwerken overeenkwamen met zijn schrijven, en zo werden ze in dialoog samengebracht in deze publicatie.
 
Haydn, het Al en Ik is een getuigenis - het samenbrengen van intellectuele en artistieke mensen uit verschillende tijdperken.
 

Elena Bollette ontwierp Bart Stoutens boek 'Haydn, het Al en Ik' aan de hand van drie thema's: blauw - stilte - muziek.

BLAUW is ontstaan door de filosofische en bijna heilige teksten, daarom wordt de blauwe kleur de rode draad van het boek, waarmee het heilige gebruik van blauw in de historische religieuze schilderkunst wordt versterkt en herhaald.
SILENCE verschijnt door middel van symbolen die zeven keer in het boek opduiken. Deze symbolen worden gebruikt in de muziektheorie en symboliseren De Zeven Laatste Woorden van Christus die in de tekst worden genoemd: de zeven sonates in Haydns compositie.
MUZIEK belichaamt ritme en het ontwerp van het boek probeert een grafische interpretatie hiervan op de pagina's weer te geven. Ritme is ook te zien in de werken op papier van Arpaïs Du Bois die naast de teksten verschijnen, als de stem van een diva in een opera. In wezen zijn de elementen van het boek opgevat als een muziekpartituur.

Bindwijze: Paperback
Maat: 165 x 230 mm
Gewicht: 182 gr
Taal: NL
Aantal pagina's: 64
ISBN: 9789464363562
0 sterren op basis van 0 beoordelingen